DSGF Logo
Brukernavn:

Logg inn / Bli medlem
Passord:
 
Forum


DSGF.no
Om DSGF
   English French German
Bli medlem
IRC
Spørreundersøkelser
Tilbud
Vedtekter
HSS
Nyheter

Mistet passord

SayIt
SayIt Oversikt
Svada
Galleri
Støtt DSGF
Postkort
ItsPureLoveBeibi!
Fylleprat
Galeforbundet
Forum!
Oversikt
Annonseringer
DSGF.no
Duppeditter
Film og TV
Filosofi
Hilsener & Hyllester
Hjelp!
Hjemmesider
Kjøkken og klin
Klagemuren
Litteraturhjørnet
Lykkebrønnen
Musikk
Nyhetsbildet
Om forumet
Politikk
Programmering
Sex og sånt
Software / Hardware
Spill og Dill
Treff
Tunga på tærne
Tåkeprat
SayItTo dager i Paris
Kultur: To Dager I Paris
Av Mikal Skr Ellwood [ profil / post / artikler ]
Mandag, 05.06.2006, 17:45

Det sies at alle som reiser til Paris, finner kjærligheten.
Sjeldent har jeg vel vært mer enig.


Vi som er født tidlig på det glade 80-tallet, og som er et produkt av en generasjon hippier, vi minnes med blandede følelser sommer, skolefri og Bilferie med familien.

Bilferie ja, den norske 80-talls kjernefamilies årlige prøvelse. Jeg kan enda kjenne bilsjuken melde sin ankomst under fatters evige søken etter en ”billigere” campingplass, og jeg kan fortsatt høre mutters evige gneldring over at fatter glemte forteltet.
Bilferie ja. For bilferie var nemmelig noe som ikke betydde store utgifter til flyreiser, fremmedspråklige land eller fremmede veier med uforståelige skilter.

Nå skal det sies at det nesten utelukket er gode barndomsminner jeg har fra somrene samens med familien, bilen og de norske campingplasser. Nesten.

Men nå er jeg eldre, jeg velger selv nå. Jeg valgte Paris.

På en monitor ved terminalinngangen til Fight 73. Paris/Orlay, står det skrevet med store glorete bokstaver ”Alle som reiser til Paris, finner kjærligheten”.
Siden jeg hadde med meg kjærligheten alt, der jeg satt og ventet på avreise til Frankrikes hovedstad, fnøys jeg bare av dette.
I ettertid må jeg ydmykt bøye meg i støvet for skribenten av denne enkle setning.

Paris er fantastisk vakker på alle måter. Ja det er faktisk overraskende romantisk. Sånn ”På Tv” romantisk. Skal du noen gang gifte deg så er det ingen tvil om at en vielse med Eiffeltårnet i bakgrunnen og en påfølgende langhelg, gir et minne som varer livet ut.
Noen av Paris gamle, trange bakgatene gir en følelse av nesten å være i et maleri av Claude Monet. Andre gater så nymoderne at man kan undre seg over hva arkitektene har gått på.

To dager, en by

To dager er selvsagt alt for liten tid i Paris, tre måneder er for liten tid i Paris.
Men skal du først ha en langhelg så er dette noe tips som du kanskje kan ha nytte av.
La oss si at du ankommer Paris torsdags kveld, og reiser søndags ettermiddag.
Da har du to fulle dager i Paris, som er omtrent alt du får ut av en langhelg.
Dessverre.


FREDAGEN
Mange føler kanskje at man må se alle de fantastiske severdighetene som Paris har å by på. Glem det, det er ikke sjangs i havet til dette. Stress ned og velg ut noen få severdigheter, for du må dessverre gå glipp av noe som du gjerne skulle ha sett.
Begynn med å ta til deg storbyens atmosfære over et glass vin på en av kafeene, i stede for å haste til et monument, en kirke eller et museum.

Etter dagens første glass vin kan du ta metro til Champs-Elysées, innta Triumfbuen, fortsett bortover fornemme Avenue Kléber til Trocadero. Derfra tar Eiffeltårnet seg best ut.
Og her møter du et av helgens mange ”her skal vi stå flere timer i kø for og slippe inn.”

Hva mente jeg med den setningen? Jo, Paris er kø. Det er alltid kø. Det er bilkø, taxikø, dokø, kø uten at du aner hva du står i kø for. Men ikke minst er det kø hver gang du skal på et av de store severdighetene. Køen opp til Eiffeltårnet kan vare i timevis (Til og med før du er inne i selve Eiffeltårnet kan halve dagen ha gått). Møt opp tidlig om du skal til toppen.
Eller, og dette er et ganske artig lite førstehåndstips. Nygifte, i brudekjole og dress, slipper forbi køen og rett inn i Eiffeltårnet. Som lykkelige nygifte brukte vi ca ti minutter fra vi kom til Eiffeltårnet, til vi stod på toppen. Det skal nevnes at et nygift par får ekstremt mye oppmerksomhet hvor hen dem går i Paris`s gater, og detter er å anbefale..;)

Nok om det.

Eiffeltårnet har tre plan, hvor det på første planet (Ca 95meter høyde?) har en restaurant. Her kan det være vanskelig å få bord uten å ha reservert, men en drink i baren før du tar fatt på turen videre opp, er jo ikke så dumt det heller. Vist du har høydeskrekk, ja da er dette ikke noe for deg;)

Paris er en broenes by, så hvorfor ikke se dem fra en av Seinen fantastiske restaurantbåter som går fra Eiffeltårnet.
900 kr for en middag for to virker kanskje litt stivt? Men hør.
For 900 kroner får du en tre retters middag, med to flasker vin(en rød og en hvit) mens du konstant er under oppvartning av et imponerende knippel av dyktige kelnere. Alt dette mens du rolig flyter nedover Seinen og ser blant annet Eiffeltårnet, Invalides, Museè d`Orsay, Institut de France, Place de la Concorde, Louvre, Notre-Dame og Seinens fantastiske bruer passere deg under middagen. Det hele tar ca 80min og jeg mener at man får mye for pengene.

LØRDAGEN
Nyt morgenkaffen på en av de tradisjonsrike kafeene. Herfra kan du begi deg ut på handlerunde, gallerirunde, museumsrunde eller barrunde(r). Men Notre-Dame er faktisk et av mange severdigheter du må få med deg. Det samme er jo å ”gå i Dan Browns forspor” . Eller for og si det mer korrekt, ta en i ” Da Vinci-kodens fotspor” . Kom deg til Louvre (igjen lange køer). Se Mona Lisa, tegn en bart på henne, bli berømt. Eller kanskje ikke;)
I Louvre kan du ende opp med å bruke hele dagen, så velg ut en rute til noe av det du ønsker å se. Du har ikke tid til å forville deg i en verden av gamle kunstverker og statuer.
Etter Louvre (om det er tid) så kan du kanskje slenge deg på en metro med kursen for Rue Mouffetard, bortenfor de mer berømte brede boulevardene Saint-Germain og Saint-Michel i Latinerkvarteret. Dette er en av byens eldste gater, trang og bakkete, fylt av restauranter i alle kategorier og lekre vin- og delikatesseforretninger…

Oppsummering
Dette var ikke mye av hva Paris faktisk kan å by på. Men det var en liten forrrett.
Du klarer sikkert å få mer ut av Paris på to dager en det jeg har beskrevet her.
Det kommer helt an på hva du er ute etter. Er det kunst & kultur, mat & drikke eller mote & shopping. Din ferie, du bestemmer. Men det er tre ting jeg mener du må se.
Eiffeltårnet, Louvre og Notre-Dame.

Ting som er greit å vite.
Alt, absolutt alt er dyrt i Paris. Vin er billigere en øl, øl billigere en brus.
Lær deg metroen umiddelbart. Rask, enkel og relativt billig måte å reise fra severdighet -til severdighet. Kjøp dagskort ikke enkelbilletter.
EnSmartGuide er et must å ha med seg til en hver Europeisk storby.
Maten er latterlig dyr og jo mer du betaler for en rett, jo mindre får du. En Middag til 15- 16 euro kan se ut som et lite abstrakt maleri av en ert. Mens en billig hamburger tallerken til 9 euro kan mette i timevis.
Det franske folk er hjelpsomme og hyggelige(ikke arrogante som ryktene vil ha det til).
De forstår noe engelsk, svarer på franske men peker i alle fall i riktig retning.
Og for den totale opplevelsen av romantikk…
Et ja på den norske ambassaden, fører til hyggelig oppmerksomhet, kortere køer og mye moro;)

La meg avslutte med å bekrefte en ting,
Alle som reiser til Paris finner kjærligheten.
Jeg forelsket meg i en by..

Au revoir(1268 ord, lest 4419 ganger.)

Liv og røre
Velkommen til:
Jetison (Oslo)
Joalol (Stjørdal)
galgalakse (Hokksund)
3agle-3ye (Kongsvinger)
Torjus (Kongsvinger)

Online:
0 medlemmer online.
1 gjest online.

Kake i dag:
N/A (Halden)
fragaria (Skibotn)
nainik (Bergen)
Jannicke (Trondheim)
skj0ng (Ålesund)

Kake i morgen:
[Sleeper] (Kattem)
Thinkgrrl (Sæbøvik)
FrAgLeN_ (Aurskog)
Scherzo (Stange)
huldra (Hobøl)
ziz (Furnes)
salmissra (Tomasjord)
AylA^ (Ålesund)
MoonFog (Klokkarvik)
|Lakel0s (Sykkylven)
Skåk (Ålen)
Alley^Cat (Kristiansand)
solus (Tromsø)
AiQ (Notodden)
psykopuz (Hokksund)
Merry (Stavanger)

Si "gratulerer" med blomster!
Send bursdagskort

Sett theme-cookie
Sett cookie
Forum

Strre oversikt

De Selverklærte Gales Forbund (c) 1998-2018 · DSGF.no