DSGF Logo
Brukernavn:

Logg inn / Bli medlem
Passord:
 
Forum


DSGF.no
Om DSGF
   English French German
Bli medlem
IRC
Spørreundersøkelser
Tilbud
Vedtekter
HSS
Nyheter

Mistet passord

SayIt
SayIt Oversikt
Svada
Galleri
Støtt DSGF
Postkort
ItsPureLoveBeibi!
Fylleprat
Galeforbundet
Forum!
Oversikt
Annonseringer
DSGF.no
Duppeditter
Film og TV
Filosofi
Hilsener & Hyllester
Hjelp!
Hjemmesider
Kjøkken og klin
Klagemuren
Litteraturhjørnet
Lykkebrønnen
Musikk
Nyhetsbildet
Om forumet
Politikk
Programmering
Sex og sånt
Software / Hardware
Spill og Dill
Treff
Tunga på tærne
Tåkeprat
SayItProdusert:
2007
Film i vårmørket

Filmomtale: Pan's Labyrinth
Av Inge A. Halvorsen [ profil / post / artikler ]
Tirsdag, 09.01.2007, 17:32

Det var en gang en prinsesse i en magisk verden, som ble fanget av den virkelige verdens skjønnhet, og forsvant. Men det ble spådd at hun skulle komme tilbake, i en annen tid, og et annet rom, og kongen sendte ut søkere for å finne henne.

Og slik kunne et hvert konvensjonelt eventyr starte. Ofte er det slik småpiker sitter og fantaserer for seg selv, når de føler verden ikke er slik den burde være. De er ikke datter av en fabrikkarbeider, men kongelige prinsesser, som bare venter på å bli plukket opp av deres rettmessige foreldre. (Gutter er riddere og drakedrepere, det er en mannsgreie.) Og det hadde selvsagt vært en flott film, om vi var fem år og alene hjemme. Men vi er ikke fem, og vi er ikke alene hjemme. Med oss har vi Sigmund Freud, Jung og gode gamle Bill (Shakespeare). Vi krever mer av en film enn at en jente blir plukket opp av undersåttene sine for å fullføre noen hårreisende oppgaver, og tro meg, de er hårreisende.
Under den spanske borgerkrigen blir Ofelia brakt til stefaren sammen med sin høygravide mor. Her møter hun Pan, som selvsagt sender henne ut på tre tilsynelatende umulige oppgaver, men også en gruppe horrible skapninger fra vår virkelige verden. Her regner det skudd, skogen dirrer av kanoner og folk mister benet til koldbrann. Det er en grusom plass den unge piken blir brakt inn i, men også et magisk sted. Like ved hovedbasen ligger en gammel ruin, en labyrint, og det er her Ofelia finner sitt endelige tilfluktssted. Det kan virke som om hun flykter inn i en fantasiverden for å overleve grusomhetene rundt seg. En verden der hun har kontrollen, og ikke de voksne. En enklere verden, hvor reglene er klarere og tydeligere enn de som hun kjente fra før, og vi klandre henne ikke, i ny og ned misunner vi henne mens vi ser bort fra skjermen i avsky.

Filmen er stappende full av myter og relasjoner fra diverse bøker i biblioteket mitt. (Eg låner et.) Jeg fant hentydninger til gamle myter og Freuds Uncanny, og på toppen av det hele, en liten kritikk mot Franco; noe som en historiker vet å nyte. Mye gøy for oss med vekttall altså, men også for dere andre. Historien er fengende, og til tross for at slutten er litt skuffende, følger den opp om Aristoteles krav til tragedien, og de levde lykkelig nesten alle sine dager. (Man må jo ha en renselse prosess.)

Juryens begrunnelse: God animering og en herlig magisk-realistisk historie som driver deg inn i historien. Tekstingen var dessuten, på den engelske versjonen, god. Noe som førte til at man glemmer teksten og får med seg handlingen, i kontradiksjon til samisk barne-tv, eller tegntitten. Juryen var spesielt imponert over faunen, og de stiliserte feene.

Hvem ser du den med: Ikke barn, og ikke besteforeldre. 12 år minimum, og da bare i følge med voksne. Dessuten, ikke på første stevnemøte, da har du annet å gjøre enn å gå på god film.


Joda, jeg er glad jeg så den. Guillermo del Toro er helt klart et navn for fremtiden. Så legg avskyen din mot spanske filmer på hylla, og ta en tur ned på din nærmeste kino. Den er i Bergen, da bør den snart dukke opp hos deg.

Gnomulfen; spiser chips på bakerste benk...(564 ord, lest 2347 ganger.)

Liv og røre
Velkommen til:
Jetison (Oslo)
Joalol (Stjørdal)
galgalakse (Hokksund)
3agle-3ye (Kongsvinger)
Torjus (Kongsvinger)

Online:
0 medlemmer online.
1 gjest online.

Kake i dag:
N/A (Halden)
fragaria (Skibotn)
nainik (Bergen)
Jannicke (Trondheim)
skj0ng (Ålesund)

Kake i morgen:
[Sleeper] (Kattem)
Thinkgrrl (Sæbøvik)
FrAgLeN_ (Aurskog)
Scherzo (Stange)
huldra (Hobøl)
ziz (Furnes)
salmissra (Tomasjord)
AylA^ (Ålesund)
MoonFog (Klokkarvik)
|Lakel0s (Sykkylven)
Skåk (Ålen)
Alley^Cat (Kristiansand)
solus (Tromsø)
AiQ (Notodden)
psykopuz (Hokksund)
Merry (Stavanger)

Si "gratulerer" med blomster!
Send bursdagskort

Sett theme-cookie
Sett cookie
Forum

Strre oversikt

De Selverklærte Gales Forbund (c) 1998-2018 · DSGF.no